Om oss

Lite mer om oss som driver Svartalwen's kennel och kursverksamhet

 

Om Anna-Lena

Jag är uppvuxen i Mölndal, grannkommun med gôrgoa Göteborg! Gick det som då kallades 4-årigt tekniskt gymnasium med maskininriktning, och höll på att sluta varje år i januari - teknik var väl inte riktigt min grej. Jag avslutade dock utbildningen och är således "gymnasieingenjör".

 

Efter att ha jobbat 7 år som administratör på ett IT-företag började jag läsa P-programmet (Programmet för personal- och arbetslivsfrågor) på Göteborgs universitet och tog en fil.kand/personalvetare med inriktning pedagogik. Därefter jobbade jag ett drygt år som studie- och yrkesvägledare för vuxenelever i Ulricehamn och därefter ca ett år som personalansvarig på ett tidningsföretag i Borås.

 

1 juli 2001 började jag på KappAhls huvudkontor i Mölndal där jag under 17,5 år jobbade brett med HR-frågor, främst med rekrytering med allt vad det innebär, bl a mycket med personlighetsbedömningar och -tester. Är också certifierad handledare i kommunikationsutvecklingsverktyget Everything DiSC - ett suveränt verktyg för att lära känna sin egen kommunikationsstil och att genom detta bättre kunna kommunicera med andra. Har också arbetat mycket med chefsstöd, organisationsfrågor, arbetsrätt samt jämställdhets- och mångfaldsfrågor. I februari 2019 börjar ett nytt kapitel som egenföretagare, både inom HR-frågor och med hundutbildning.

 

Jag har alltid hållit på med djur. När jag växte upp hade familjen en blandrashane, och någon hamster och kanin och några undulater passerade också. Främst var jag dock hästtjej - jag red från jag var 5 år till ca 17, och de sista fem åren bodde jag mer eller mindre i stallet då vi hade egen häst, ett svenskt varmblod som inte dög som travhäst utan fick bli vår ridkompis istället. Ungefär i samma veva som vår häst dog kom första flatten in i huset, och jag upptäckte att det ju faktiskt gick att tävla även med hund! Och på den vägen är det.

 

Förutom att träna och tävla med egna hundar fungerar jag som instruktör och lärare på kurser och läger, både inom bruks och jakt, och dömer också bruksprov, lydnadstävlingar och workingtest. Läs mer sidan Kurser och läger.

Om Janne

Född, uppvuxen och i huvudsak bosatt på vackra Åland. Har en Master of Science i datavetenskap från Uppsala Universitet. Efter Uppsala startade jag tillsammans med några vänner ett internetföretag, Ålcom. Där jobbade jag som teknisk chef, CTO. under 17 år. Efter att vi sålde bolaget jobbade jag under ca 3 år som VD för Leakomatic, ett medelstort teknikföretag. I januari 2017 startade jag tillsammans med en god vän Solel Åland. ett litet företag som säljer och installerar solpaneler.

 

Bor i Eckerö på västra Åland, varannan vecka tillsamman med min två barn, Amanda och Adam. Uppskattar att vara på sjön och tar gärna båten ut för att fiska och att vistas i världens vackraste skärgård! Mitt största intresse är dock jakt. Min pappa och farfar tog mig med på jakt redan i 8-9-års åldern och första gången jag fick hantera en hagelbössa ca 12 år gammal lyckades jag skjuta en bisamråtta. Jagar numer så ofta jag kan, både klövvilt, småvilt och fågel.

 

1992 ville jag ha en jakthund och skaffade min första flatcoat. Jag tyckte väldigt mycket om den hunden men när jag började på universitetet i Uppsala hade jag tyvärr ingen möjlighet att ta hand om en hund.

 

2001 var det åter dags att skaffa en jakthund. Valet av ras var lätt! Flatten är en social, vacker och mycket tålig arbetshund i vatten, vilket är viktigt när man jagar i skärgården. Jag gillar alla retrievers, men flatten kommer nog alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Elsa (Black Eider's Show must go on) köptes egentligen som ren apportör för skärgårdsjakten. Elsas uppfödare, som med tiden har blivit en god vän, ville dock att hunden skulle ut på prov och meriteras. Elsa blev min första provhund och vi lyckades få ett 1:a pris i Segrarklass och en hel del 2:or och 3:or. 

 

2005 fick jag Lana (Black Eider's Brown eyed girl) som fodertik. Dessvärre blev det inga valpar efter Lana, men vi hade en fantastisk provkarriär och många fina jakter ihop.

 

2013 köpte jag Sonja (Svartalwen's Zaia Sonja) från Anna-Lena. Sonja är än så länge mitt i sin provkarriär och är den hund jag jagat mest med.

 

Som jägare behöver jag hunden för att hitta och hämta byte och för att kunna bedriva jakt på ett etiskt sätt. Minst lika viktigt är relationen mellan mig och mina hundar. Hunden är en trogen jaktkamrat och tillsammans blir jaktupplevelsen så mycket större.